BELLADONNA 5 v & väger 2250

BELLAVERA 5 v & väger 2350

BOZZOLINO 5 v & väger 2850

BERNARDO 5v & väger 2550

Första utedagen.

Idag var valparna ute en stund. Det var soligt och blåsigt men det var helt ok, tyckte valparna. Finns lite bilder på hemsidan.

Vi har också fixat lite i köket. Valparna har inte velat vara i sin valplåda nu på 2 dygn så vi tog bort den.
De har hela tiden kravlat ur den när vi lagt dem där och legat och sovit runt omkring i köket. Det var likadant med A-kullen. Vi tycker det blev bra och valparna med.

Vi har lagt plast i andra hallen också, så de har mer att springa på. Nu har de köket och hallarna och när det är fint kan dörren stå öppen till utehagen.



Grejer i pälsen.

Som jag skrev tidigare så plockar man kanske bort lite hår ur öronen och hunden ska nosa, lukta på det. Det är likadant med sömnen i ögonvråna, pilla bort lugnt och låt hinden nosa, slicka, äta upp det. Direkt från ögonvrån till nosen på valpen så lär den sig vad som händer och blir lugn. Man kanske inte får bort något direkt men det är själva handlingen som är viktig hos valpen. Får hunden nosa och slicka på det man tar bort förstår den vad som händer, inga konstigheter, inget farligt. 

Jag kan ju tycka att lagotton kan bli lite sjåpig, speciellt i ungdomsåren. Så ALLT vi plockar bort ur pälsen får hunden lukta, slicka och äta upp. ALLT från små frön till pinnar från överallt på kroppen. Lugnt och bestämt. Ska man plocka bort något så ska man, hunden får inte komma undan. Visa och mycket beröm och kel.

Även fästingar får de lukta på men självklart inte äta upp. Man kan ju även berömma med godis när man plockat bort grejer ur pälsen.

Valparna mår bara bra. Maten är väl sådär men det beror nog på att Vera har mycket och godare. Det är ju bara bra. 
De är fortfarande lugna och sover mycket förutom i natt, då var det livat i holken. Alla skulle ut ur valplådan. Det tog en stund så sov de igen.

Här smakar Berta och valparna på välling. Berta kommer direkt när jag visslar och ska ge valparna mat och vi tycker att valparna börjar reagera på vissling och mat lit grann.

Berta är en jättesnäll storasyster.

  

Valphagen

ute är snart klar. Det ska bli så roligt att ta ut valparna snart. Bozzo var ute i 5 minuter idag när de andra sov.
Han har ju varit först på allt annat så....Vera och Berta var med honom ute och han var helt cool.




Valparna 4 veckor

och alla blivande hundägare har varit och hälsat på i helgen. Fasiken va bra hem vi har till våra älsklingar!
Vi ska ta väl hand om era valpar tills de åker hem till er.

Men är det någon som ångrar sig så säg till. Det ska kännas 100 % rätt. Självklart känns det pirrigt, nervöst,
spännande m.m. Det är helt normalt.

Igår kväll vägde vi valparna och avmaskade för andra gången. Vera blir också avmaskad samtidigt som valparna.
Valparna tyckte inte om detta. Det var riktigt sura miner.

Idag ska de få smaka på valpfodret. Jag har blötlagt det och ska mixa det till gröt. Fodret vi använder heter
Brit Care Puppy all breed. Fodret är baserat på lamm & ris, protein 32%, fett 18%, A 23000, vilket är det bästa för hud och päls. 

http://britcare.se/pdf/Brit%20Care%20Hundmat.pdf


Ni kommer att få ett valppaket från Brit Care. Brit Care säljs på Djurmagazinet och många andra djuraffärer.

Fotona här nedan är tagna av Bozzos matte Mia. Tack

BELLADONNA 4 v & väger 1 820



Foto: Mia Brovall

BELLAVERA 4 v & väger 1 870



Foto: Mia Brovall

BOZZOLINO 4 v & väger 2 300



Foto: Mia Brovall

BERNARDO 4 v & väger 2 100



Foto: Mia Brovall

VÄLKOMNA

I morgon lördag kommer killarnas mattar & hussar. På söndag kommer tikarnas mattar & hussar.

NI ÄR ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA


  

Avis

Som mamma skrev förut är jag i Litauen! Kommer hem på måndag. Vi har det bra men jag saknar valparna och hundarna, och jag är avis på er som får träffa dem i helgen! Och det är tråkigt att jag inte får träffa er heller.
Men mamma har skickat mejl och berättat att dem mår bra! De kommer vara så stora när jag kommer hem..

På bilden är vi vid ett ställe där man lägger kors eller pengar för att ge någon lycka. Jag la en femma för min familj där.

Apportörer

Som ni säkert vet så är ju lagotton i grund och botten en apportör. De flesta gillar att bära på saker och ev bita sönder det. Gosedjur brukar bli mördade och urplockade av innehållet. Det är så det går till i det vilda. Helt naturligt.

Valpen vill och ska upptäcka och stoppa allt i munnen. Var inte orolig, de tål det mesta. Annars avled eller byt ut till något roligare. 

Man ska uppmuntra bärandet. Så fort din hund har en sak i munnen så ge beröm och ge en godisbit. Man ska lägga grunden till att hunden kommer med saker och släpper istället för att springa bort och gömma sig och bita. Och det spelar ingen roll vad hunden har i munnen. Det kan vara en fin skinnsko eller en död råtta, när du ser det så beröm massor och ge hunden något riktigt gott. Utbyteshandel, men se till att alltid ha något riktigt gott så att hunden tycker det är värt att släppa och byta. Allt från vanligt hundgodis till en falukorv. Jag lovar att hunden släpper den döda råttan om du har en hel falukorv!!!!

Vi vill ju att hunden ska komma till oss- lita på oss.

Spring aldrig och jaga din hund när den har något som den inte får ha. Då får du en hund som inte litar på dig. Den vill inte komma till dig med något. Hunden blir misstänksam, smiter iväg så fort den hittar något. Det är ju inte så lätt för hunden att veta vad den får ha eller inte.

Lägg hellre undan sånt som man är rädd om. Valp är en valp.

Träna gärna när hunden  bär en leksak eller ben - beröm, godis, säg loss samtidigt som hunden släpper, lek och ge tillbaka leksaken eller benet.



 


Jag lägger in fler bilder på hemsidan strax.
 

Nu blev det trångt i lådan

Valparna har fått varsin råtta från våran äldsta dotter Andrea, som de får med sig hem. Det känns lite jobbigt det där med att de ska flytta en dag. Men de får det ju bra och alla valpar ska ha ett eget kärleksfullt hem.

Vi finns här hemma i helgen så meddela när ni ska komma, ni som kan. Vill bara inte att alla ska komma samtidigt.

Vi har börjat ge nötfärs nu. Vera börjar bli väldigt öm. Hon har ju diat otroligt mycket, tycker vi. Legat i valplådan hela tiden. Nu märker vi att hon vill bort mer och mer. Klorna gör väl sitt och jag känner små tänder också. 

Hoppas Berta blir en riktigt bra syster till dem. Vi tror det.








 

BELLADONNA 3 v & väger 1450

BELLAVERA 3 v & väger 1500

BOZZOLINO 3 v & väger 1730

BERNARDO 3 v & väger 1650

3 veckor

Idag har vi donat och fixat. Valparna har flyttat en trappa upp till köket. Vi har plastat in golvet eftersom vi har gamla trägolv. Det känns bra. Berta har hälsat ordentligt idag. Hon verkar gilla detta. Lägger in en liten filmsnutt på hemsidan.

Vi har vägt dem och försöker ta lite enmansbilder, återkommer om dessa.

Lovisa har åkt till Litauen i 1 vecka, skolprojekt.



Hur ofta ska man bada sin hund?

Den frågan får jag ofta. Och jag brukar svara: När den är skitig. Det beror mycket på vad vi har för väder. Har vi en skitvinter är det inte så roligt. Bor man i staden eller på landet. Stadshunden blir skitigare. Jag kommer ihåg när jag jobbade på hundtrim i Stockholm och Östermalmtanterna kom med sina vita westisar, dem var gråa och luktade avgaser. 

Alla hundar blir lika skitiga oavsett färg. Man ser skiten på en ljus medan man får känna på en mörk. Men hundar är som ungar. Våran Petter var alltid skitigast av alla ungar. Han skulle prompt cykla eller hoppa eller slänga sig i alla vattenpölar. Medan Lovisa och Andrea var raka motsatsen. Så är även hundar. Men låt dem rasa av sig, det finns ju vatten och schampo.

Många gånger kan man borsta bort eller frotera bort lite smuts. Man kan stanna en stund innanför dörren och säga:
nu ska vi torka tassarna. Vi har en liten första hall som vi stänger av med kompostgaller om vi vill att det ska torkas.
Vi har golvvärme där och där kan de få ligga och tugga på ben. Valpar brukar protestera en stund, vi öppnar när de är lugna.

I andra fall kan man spola av tassar och ev. underdelen med bara ljummet vatten.

Måste man tvätta hela hunden så börja med att blöta tassar och uppåt. Använd en 1 liters flaska med pip och fyll med ljummet vatten och lägg till ca 1-2 msk schampo i. Skaka om. Fördela över pälsen med pip så kommer det lite i taget. Det är väldigt sällan som jag masserar in schampot, utan låter det rinna lite. Beror på hur mycket päls och hur skitig hunden är. Var noga med att skölja tills vattnet är klart och glöm inte armhålan. Blir det schampo kvar där är det lätt att det blir klåda. Kom ihåg en bra gummimatta att stå på.

Man behöver inte tvätta huvudet bara för att man badar hunden. Det är mycket sällan jag tvättar huvudet. Ska man göra det så lägg handen över nosen och sänk nosen nedåt och skölj. Många hundar får panik om de får vatten i nosen. Se till att kamma skägget och ända fram till örongången. Gör det till en vana. Det blir lätt tover i skägget och det tycker de inte är skönt. Sen dricker de vatten ur sjön eller vattenskålen och då är skägget fint.




Här behövs även huvudet tvättas. Men vad roligt det var att få gräva i en riktig leråker.
Ser ni vad vit hennes svanstipp är???



Snart är det dag för valparna att flytta upp i köket. Spännande.



Det finns fler bilder på hemsidan.

Hårväxt i örongången

Alla trim och klippraser har mer eller mindre hårväxt i örongångarna. Det är olika hur mycket hår det växer där från hund till hund. Oftast växer det mer i mörkfärgade hundar än ljusfärgade.

När håret är moget kan man plocka bort det. Det ska sitta löst. Det viktigaste är att man tittar och luktar i örat(hantering). Man ska inte dra i håret som sitter utanför örongången, utan ner med fingrarna i gången. Dra i ett hårstrå, så man känner hur det känns. VISA ALLTID hunden vad du gör och vad du har i handen. Låt hunden nosa och slicka på det. Var lugn och bestämd. Det är absolut inga konstigheter. Jag ska visa er alla när ni är här.

Man ska självklart inte överdriva plockandet. Håret är ju också ett skydd utan det viktigaste är att titta, förbereda valpen, hantering. Man kan låtsas att man plockar i örat på valpen, ta lite lukt på fingret från örat och visa, nosa-slicka. 

Om man drar ut hår och det är geggigt i örat så ska man droppa i lite öronrengöring. Det finns bra på Apoteket och hos veterinären(den ska återställa Ph-värdet). Man kan behöva göra detta några dagar i rad, för att slippa öroninflammation.

Vi har aldrig haft några öronproblem på våra hundar. Vera har ytterst lite hår. Plockar några enstaka hårstrån då och då. Ester har mycket. Hennes plockar vi nästan rent 2 ggr/år.Det får ju inte växa igen. 

Valparna mår bara bra. Ska lägga in en ny film på hemsidan idag.











TIPS

Läs gärna om socialiseringsperioden. Lite kortfattat så är det perioden mellan ca 3-14v. Det är den viktigaste eller iallafall en av dem viktigaste perioderna i hundens liv. Det de får vara med om då finns alltid med dem i livet. Den perioden börjar hos oss och fortsätter med er. Upptäcka och träffa lugna, trygga säkra platser, barn, vuxna, hundar.
De ska lära sig signaler och kommunisera med andra.

Vi ska låta era valpar få träffa lugna och trygga barn och människor, andra hundar som är helt säkra, dotterns marsvin
och så får var och en egen träning med någon av oss varje dag, koppelträning, bilåka m.m. Och de ska få upptäcka någon ny sak varje dag, t.ex ett tomt mjölkpaket med något gott på eller plastflaska med lite fil på m.m.

Jag har lagt in en ny film på hemsidan. Vet inte hur man gör det på denna sida. Lovisa är på studentkryssning, det är mycket nu.

Valparna börjar bli riktigt gosiga nu, den lilla tid de är vakna.





BRA, DUKTIG HUND

Det är ju självklart att man berömmer sin hund när man lärt den något, t.ex. kom, sitt m.m.
Och att man berömmer exakt när hunden gör rätt (inte en minut senare) och med sina ljusa röst och något gott direkt.
 
Men det är också viktigt att berömma sin hund när den gör rätt av sig själv. När hunden beter sig som man vill och hoppas, när den"sköter sig" utan kommandon. T.ex. på en promenad, ni möter andra hundar, vuxna och barn. Beröm hunden när den hälsar fint, tala om för den att det är bra. Kan vara sådana självklara saker för oss men inte för hunden. Det gör vi även med våra vuxna hundar.

Jag har berömt Berta hela tiden när hon går fint, sen hon var valp, utan kommando och så får hon en liten godisbit
samtidigt som hon går fint. Nu går hon fint för det mesta, men hon hoppar upp på min ficka och ska ha godis hela tiden. Petter vägrar gå med henne för hon är så jobbig.......

När en hund är lugn, trygg och harmonisk brukar vi säga duktig hund, lugnt och gosa lite.

När det går förbi någon på våran väg och hunden bara står och tittar ( de brukar skälla), så får de beröm.

Man åker t.ex. buss, hunden sitter fint brevid ge beröm. Det är självklart för oss men inte alltid för en hund.

Man får fundera på hur man vill att sin hund ska vara och beröm den när den är sådan. Med eller utan komandon.

Och när man ska säga Nej, kom ihåg basrösten och precis när hunden gör fel (inte en sekund senare).





För sent.....

Fråga gärna, ring, maila, vad som helst om ni har funderingar.





Och så en bild på våra guldklimpar.....Jeanette









2 veckor idag

Vi har vägt och avmaskat dem. Hanarna väger lite drygt 1kg och tikarna nästan 1kg. Avmaskningen gick bra, bara lite sura miner. Vi har också naggat på klorna under veckans gång. Alla mår bra och Vera vakar konstant över dem.



Vera följde iallafall med på en liten påskpromenad.



Och så snabbt hem igen.




Ni kommer väl ihåg att titta på fler bilder på hemsidan....













sööööta

Här kommer lite bilder ni kan njuta av ikväll







Valptider

Här sitter vi och beundrar de små liven. Oskyldiga små varelser som bara äter och sover.

Annat blir det om några månader......Då kissar de inne, bajsar inne, tuggar på allt möjligt, biter
er i fötterna, vaknar tidigt m.m.

Men det är en underbar tid och en valp är en valp. De växer i från allt sådant. Tiden går fort, så njut.

Nu, dygn 12, öppnar de ögonen

Glad påsk!

Jag är i Eskilstuna och ska på påskmiddag ikväll men jag längtar hem till valparna :) snart är de två veckor så det dröjer inte tills ögonen öppnas! Och det dröjer inte länge tills ni får komma och hälsa på heller! Fast det kanske känns som en evighet?! ;)
Hoppas ni får en trevlig påsk!
Lovisa

MUMS



Det är dessa oxben mattarna snackar om. VOV Vera



Ben Ben Ben

Vi har alltid mycket ben till våra hundar. Det är bra sysselsättning och bra för tänderna.
Tänderna borstar vi inte och inte ger vi något pulver eller dylikt till dem, men ben får de.

Alla ben i olika varianter. Uteben köper vi mycket från ÖB. De har stora oxben för 30kr.
TORKADE grisöron och tjurmuskel finns det också, men även vanliga råhudsben.

Mindre och tunnare ben till valp och ju större de blir, blir också benen. De ska ju få kämpa
lite och inte bara svälja benen.

Ute får de också märgben, från affären. Peta bort märgen bara (diarée).

På bilden är det Esters tänder, 7 år.

Visselpipa, tycker vi är bra

När valparna ska börja äta riktig mat så visslar vi på dem. Samtidigt som de får maten så visslar vi en liten vissling till.
De tycker ju att det här med mat är riktigt gott och spännande, förhoppningvis. Vi tänker att de ska förknippa gott att äta med visslingen. Positivt med vissling. De kommer till en människa som visslar och har gott-gott. Det blir en liten förberedelse för er och valpen. Det kan vara skönt att slippa skrika eller ropa, det blir något annat än ord hela tiden. Självklart säger man ordet kom också, då valpen  är nära och framme hos dig.

Vid inkallning med visselpipa: man kan träna på långt koppel eller lös hund. Vissla, när hunden kommer närmare säg: Kom och när hunden är framme ge mjukt godis och massor med beröm med ljus röst och lek. Sitt gärna på huk eller på marken. Man kan ha en trasa att leka med en stund. Bra, duktig, KOM till matte/husse, mjukt godis och lek.
Mjukt godis-korv, pannkaka e.dyl. något extra, överaska gärna hunden med olika gott godis. Små bitar.

Träna lagom mycket. Ibland sätter man på kopplet och ibland säger man  t.ex. bus och lek -valpen får då springa lös igen. Man kan även träna inne eller på tomten.

Lös valp på promenad: Vissla in valpen när det kommer någon på promenaden. Säg kom och ge mjukt godis samtidigt som den mötande passerar. Hälsa gärna på mötande. Valpen ska förhoppningvis förknippa mötande med att komma till
matte/husse och få mjukt godis. Ibörjan måsta man koppla eller hålla i halsbandet. Vissla inte bara in när det kommer någon utan lite då och då. Sedan får ju gärna främmande stanna, hälsa, klappa och ge godisbit.

Man kan träna genom att gå åt andra hållet, sitta på huk och gräva intr. i marken eller halvgömma sig-hunden ska ha koll på dig. Vissla, kom, bra, mjukt godis, lek och komihåg rösten.

På våra vuxna hundar gör vi likadant fast med hårt godis eller deras mat. Det är inte alltid Berta lyssnar på min vissling eller på kom med ropar jag GODIS då kommer hon på stört.


GODIS

TIPS & en bild på mamma Vera som valp


Jo, det där med CANIKUR. Det finns att köpa på apotek eller hos veterinär.
Det finns i tablettform eller pasta. Har man problem att få i hunden tablett så
är pastan mycket bra. Oftast när hunden har spytt i samband med diarré så vill
den inte ta tablett. Pastan är i en "spruta" som man sprutar in i munnen. Väldigt bra.

Kennelnamnen!!

Nu kommer kennelnamnen :)


Den bruna tiken kommer heta Belladonna. Belladonna betyder "vacker kvinna" på italienska och jag tycker att Belladonna har potensialen att bli väldigt vacker!



Den brunvita tiken kommer heta Bellavera efter mamma Vera. Bellavera betyder "riktigt fint" på italienska och det passar bra på den här tiken!


Den orangea hanen kommer heta Bozzolino. Bozzolino är ett jättefint italienskt namn och vem vet, Bozzolino kanske blir en liten boss, iallafall i utställningsringen!?


Den vite hanen kommer att heta Bernardo. Bernardo är ett italienskt namn som betyder "brave as a bear". Vi hoppas och tror att Bernardo kommer leva upp till sitt namn.



Till sist vill jag säga att det är jätte roligt att gå in på bloggen och läsa alla fina komentarer! Tack!!

Lovisa

NAMN

Nu är namnen bestämda. Vi "släpper" dem lite senare ikväll så håll utkik! ;)



FYRA blev en vit, oranga småfläckar. Födelsevikt 290. 1v. 720

TREA blev en orange hane. Födelsevikt 330. 1v. 740

TVÅA blev en vit/brun tik. Födelsevikt 270. 1v. 660

ETTAN, brun tik som kom först. Födelsevikt 260. 1v. 650

Valparna 1 vecka

Blixtra´s valpar

En blogg till våra valpköpare och deras blivande familjemedlemmar

RSS 2.0