Spåra

Ett roligt och effektivt sätt att motionera sin hund på är att spåra med den. Då får hunden jobba med nosen och hjärnan och det är väldigt uttröttande för en hund. Om du går samma promenad varje dag så kommer hunden tillslut komma upp i den konditionen som behövs för den rundan och då räcker tillsist inte den till. Då kan ett spår vara bra. Det är även en rolig aktivitet man kan göra tillsammans med sin hund.

Jag skulle kunna prata hur mycket som helst om spårning men jag ska försöka fatta mig kort så det blir förståligt :)

När man börjar med att lägga spår ska man lägga spåret i skogen (att lägga ett spår på en äng eller på en väg är svårare för hunden och då krävs lite mer erfarenhet av hunden). Ett tips man kan tänka på ibörjan för att hjälpa hunden är att ha vinden i ryggen när man lägger spåret. 
För att märka ut spåret använder man sig av snitslar. Det är ett band som sitter i en klänypa men det går även bra med ett vanligt band eller om du bara gör en markering genom att bryta en kvist där du börjar eller om du lägger en sak där. 
Personligen tycker jag att man bara ska lägga leksaker i spåret. Det finns dem som lägger godis också men godis luktar mycket mer än vad själva spåret gör och då kan lukten sprida sig så mycket att det blir fel för hunden. Sen har det lite med tävling att göra, att man inte ska lägga godis i spåret för då kommer det absolut förstöra. Men ni gör som ni vill på den fronten! 

När ni går spåret så börjar ni från en stig och går sedan rakt in i skogen. Sedan svänger ni av så att spåret blir som ett U. Vinklar är svåra för hundar att ta så det kan man vänta med tills den blir äldre. Under tiden när ni går i ett U ska ni lägga ut leksaker. Lägg hellre ut för många leksaker än för få. Om ni går ett 100m långt spår så kan ni lägga ut minst 6 leksaker. Anledningen till att ni ska lägga ut så många leksaker är för att när hunden spårar så belönar man den inte utan då låter man den jobba. (Ibörjan när man ser att hunden börjar spåra kan man säga "bra" lugnt). Men vid varje leksak så belönar man massor och det är viktigt att ni bussar med leksakerna så det blir positivt och att hunden vill hitta dem. Många gör felet att belöna mest vid sista leksaken men jag brukar säga "belöna varje leksak som om det vore den sista". 
När ni har lagt ut spåret så måste man vänta en stund. Jag tycker att man minst måste vänta i 20 minuter innnan hunden får ta spåret. Men om ni har tålamod får spåret jättegärna ligga i 45 min. Anledningen till att man ska låta spåret ligga så länge är för att då hinner lukterna sjunka ner och då kommer hunden att använda sin näsa nere i marken istället för att vädra uppe i luten, det blir lättare för hunden. 

När ni har väntat ett tag så går ni fram till spåret med hunden och säger "Spår". Om hunden inte tar spåret så gå fram ett steg och säg "spår" och visa med handen i marken. 
Det roliga är att nästan alla hundar förstår från första gången, det är ganska häftigt!
När hunden hittar leksaken så belöna. Om hunden går förbi leksaken utan att ha sett den så ta bara upp den och låtsas som ingenting. Sen när den blir äldre kan man förvänta sig mer av hunden och då tränar man på ett annat sätt men det tar vi då! 

När ni känner att er valp har kommit in i familjen så kan ni börja spåra med den. Då kan ni lägga små spår, kanske på 50 m med 3 leksaker i.

Något som är superviktigt är att ALDRIG bli arg på sin hund om den inte spårar. För jag lovar om den inte spårar och du blir arg kommer den inte vilja spåra mer.
Sen behövs tålamod, hunden kommer inte spåra perfekt ibörjan utan det tar tid. Ester har jag tränat väldigt mycket spår med och ibörjan så spåra hon inte alls bra, hon var alldeles för ivrig men efter mycket tränande så är hon en kanon bra spårare. 

Sen en annan viktig sak är att lita på din hund! Det är den som har näsan, inte du! Om hunden går 5 men på sidan av spåret kan det ha kommit en vind som har flyttat spåret och då ligger spåret där. Men leksakerna kommer ända lukta så pass mycket så hunden kommer hitta tillbaka till dem.

FRÅGA OM NI INTE FATTAR!! :) Och vi kan gärna träffas och spåra tillsammans!
Jag och Ester på lydnadsplan!

/Lovisa


 

Bozzo har en egen blogg:

http://lagottobozzo.blogg.se/



Bella är kvar ett tag till

och nu får hon leva som en av våra hundar. Hon sover brevid mig i valphagen. Det går jättebra. Vi har tagit bort plasten på golven och hon är med oss överallt i huset nu. Hon får också följa med på små promenader.



Här tar vi bort plasten.



Ute i den stora världen.



En liten paus.



Bella sprang rakt ner i vattnet.



På väg hem.



Hopp upp på stenen och få en godis, men det klarade inte Bella av ännu.



Bella träffar snälla Ticco som var här för sommarklippning.

Lycka till!

Nu har våran ljuvliga Rollo (Bernardo) åkt till sitt nya hem i Linköping. Vi önskar även dem ett stort lycka till.

Ute i det fria

Har precis varit på koppelpromenader med Bella Och Rollo. De går riktigt bra nu. Tycker det är kul. Vill upptäcka allt
och stoppa allt i munnen och ner i alla buskage o.dyl. Det är bara att hänga med och ha tålamod. Nu är det bra att öva på att berömma när de har något i munnen. Bella tog upp en platt kotte och jag berömde henne, tog fram godis, hon släppte och fick godiset. Det var jätteroligt. Rollo tog in en sten i munnen och vi gjorde likadant. Så småningom kan man ju få in ordet loss. Sedan käkade Rollo upp alla maskrosfrön som virvlade runt honom.

Beröm valpen när den är framåt, vill upptäcka saker. Backar den så säger jag NÄÄÄ lite lugnt och hjälper framåt,beröm godis.

Berta har inte varit rädd för något speciellt förrut, men nu verkar det som hon har kommit i spökåldern. När jag tar fram paraplyt för träning till valparna har hon börjat backa. Valparna springer fram. Men när jag säger näää, kom till matte så kommer hon också. Så hon fixar det, övergående rädslor är helt ok.



Imorgon lämnar Rollo oss.......

Bernardo hos vet.




Idag har vi varit hos vet. igen. Bernardo fick sitt intyg, så snart är det dags att flytta. Han vägde 5 kg. Bellavera var också med som träning. Hon vägde 4 kg. Så fast man tycker att de inte äter så mycker så går de upp i vikt.
Berta var med också. Hon är rolig, går in på vet.stationen som ingenting med viftande svans. Där inne finns det några hundar som morrar och skäller på oss men hon bara viftar på svansen och är hellugn.

Jag har börjat cykla med Berta varje dag. Hon har en tendens att gå upp i vikt för ingenting(fast hon stoppar allt i munnen förstås). Nu vägde jag henne också och då har hon gått upp i vikt istället. Vi ska ju på utställning på söndag, får se hur det går. Det är iallafall jätteroligt att cykla med hund.

Idag åt valparna direkt ur matskålarna. Det finns hopp. Var inte oroliga ifall dem inte äter så mycket som det står på påsen. Äter de hälften är det helt ok.

Igår åkte pälsen av på Vera och Ester. 6mm kvar.





Det känns lite tomt....

men vi har ju dessa små underverk kvar en liten tid till. 8 veckor blev de igår. 



Äntligen har vi fått lite värme men det tar på hundarna. Skugga, sval liggplats och vätska är viktigt.

Som sagt, det känns lite tomt. Man är både ledsen och glad, för bra hem har vi fått.

Skicka gärna bilder och mail om ni hinner, valpens tid är viktigare. Maila eller ring om ni har funderingar, problem
eller tips. Vi kan ju ta upp saker här på bloggen.

En sak vi brukar göra med våra och andra hundar som är här är att slänga ut foder runt om i trädgården. Sedan säger vi leta och det är rolig sysselsättning. Vi brukar även gömma foder i vardagsrummet och sedan släppa in hundarna där, leta.
Jag vet inte varför men valparna tvekade att äta ur mat skålen (om det inte är A-fil eller välling). Vi provade olika matskålar
som plåt, plast, porslin, men icke. Så då slängde jag ut några foderbitar runtomkring skålen och alla rusade efter maten och åt upp allt....leta. 


Lycka till!

Nu har vårat charmtroll Bozzo (Bozzolino) åkt till sitt nya hem i Norrtälje. Vi önskar även dem ett stort lycka till.


Lycka till!

Nu har våran älskling Asta (Belladonna) åkt till sitt nya hem i Uddevalla. Vi önskar dem ett stort lycka till.
Gå gärna in och titta på Astas egna blogg: www.astaovanner.blogg.se




Idag var vi hos veterinären

Nu är alla chippade och vaccinerade. Bozzolino och Belladonna är besiktigade också. Bernardo blir det nästa vecka och senare även Bellavera. Det får ju endast vara 7 dagar gammalt, ett vet.intyg.

Vi åkte bil till Katrineholm, ca 2,5 mil. Berta fick följa med. Vera blir ju åksjuk, så hon fick stanna hemma. Berta är lugn och trygg i bilen. Vi fällde ner baksätet, Berta och jag satt brevid valparna som var i buren. Lite gnäll ibörjan men de tystnade ganska fort. På hemvägen låg alla och sov. Vi tycker det gick jättebra.

Berta var med i hos vet. Hon var helt lugn med valparna. Visst skrek de när de blev chippade, men nu är det gjort.
De var duktiga.

I väntrummet frågade några om de var sålda....de charmade alla.



Nu ska jag försöka lägga in några nya filmer på hemsidan.

Dem två första att lämna boet

Det blir först Belladonna och sedan Bozzolino i helgen.  Jag vet inte om Vera tänkt sig detta. Hon diade dessa två för en liten stund sedan.

Maten fungerar väldigt bra. De får torrt foder med lite A-fil på, 4 gånger om dagen. Magarna mår bara bra. De får äta tills de är mätta. Oftast lämnar dem lite mat. Det är ingen som äter bara för att äta ( som Berta skulle ha gjort).
Vi ger också en lite skvätt med majsvälling eller A-fil ca 21.30. Även en skvätt välling efter första målet på morgonen.
Första mälet blir när de vaknar(tidigt). Sedan går det minst 4 tim mellan målen . Vanligast är nog 5 tim. Sista målet torrfoder är 19.00-20.00.

Valparna får gnaga på morötter också.





Gammal och beprövad leksak

är toarullen. Valparna tycker de är jätteroliga. Man kan ju även lägga lite foder i och vika in kanterna så får valpen jobba lite.

Igår natt vet jag inte vad det var. De pep var och varannan timme. När jag gick för att kolla dem så blev de lugna direkt och somna om. Inatt var allt som vanligt igen. Vi somnade redan kl 10 och sov till halv 5, fick torrt foder och efter det välling. Allt gick åt. De var vakna knappt en timme sedan sov vi till 8.

Kolla gärna upp vad ni har för brukshunsklubb eller lokala kennelkubb. Jag såg i Hundsport att Norrtälje har en kennelklubb (Bozzos hem). Dem har mycket roligt. Min erfarenher är att kennelklubbarna har mycket olika raser/blandat medan brukhundklubben har mest brukshundar. Vi har varit på kurser och tävlat på kennelkubbar och det är mycket trevligt. http://nlkk.wordpress.com/ 

På fredag är det dags för veterinären. Vi åker till Katrineholm. Vi har tid klockan 9. Det ska nog gå bra. Jag våndas lite över chippmärkningen. Den tycker jag inte om, alldeles för tjock nål.

BELLADONNA 7 v & väger 3 000

BELLAVERA 7 v & väger 3 000

BOZZOLINO 7 v & väger 3 900

BERNARDO 7 v & väger 3 600

PAPPA ROSSO ÄR PÅ BESÖK

Vilken fin pappa!













Valphage för natten

Här kommer ett tips på valphage för natten. Den låga delen ställs mot sängen så kan man klappa valpen enkelt.
Man lägger tidningar i botten och en bädd av något slag. Jag kommer ihåg att Alfonzo låg i en liten plastkorg (tvättkorg) när han var liten. Vi tycker att valpen absolut ska ligga så nära som möjligt sin nya flock. Jag vet att några från A-kullen låg på en extramadrass på golvet första tiden. Valpen bör ha begränsat utrymme på natten, så den inte irrar omkring i hela huset.
Vi nattar valparna runt 10.00-10.30. Då sitter jag med dem i köket tills det är lugnt. De ligger och gnager på grisöron en stund.
Nu har de sovit till klockan 5 två gånger. Vera går inte till dem på natten längre.
Maten fungerar bättre och bättre. Igår åt de sista målet klockan 20. Jag gjorde lite välling till dem kl 22, men ingen ville ha. Man vill ju att de ska vara mätta hela natten ( så man slipper gå upp).
Vi ger dem mat 4-5 gånger/ dag. De får fodret halvblöt. Hälften vatten och det får stå någon timme och så häller vi A-fil på maten. Det tycker de är gott. Man kan ge torrt foder också men kom ihåg att valpen måste dricka extra vatten då, speciellt sommaren. De brukar tycka att torrt foder är godare ganska snart.

Bordsträning sen sovdags

Halsbandträning

Ja, idag var första dagen för halsband. De har haft på sig det en liten stund 2 gånger idag. Vi ska träna så, en liten stund på förmiddagen och en liten stund på eftermiddagen. Det var helt ok, lite kliande bara.

Samtidigt fick de gnaga på torkade grisöron. Det är mycket spännande och gott.

Vi ställer upp dem på bordet 2 gånger /dag. Går igenom dem: tänder, sömn. öron, känner igenom hela kroppen ända ut till svantoppen och kammar dem. Vi gör även detta på golvet. Det blir som det blir. De är inte alltid med på noterna.
Det är inget tvång utan man gör det som passar just då. Det ska vara behagligt, inga konstigheter. Sakta men säkert....

Vi tar dem också i famnen och går en liten promenad i den stora världen ( utanför staketet ) och tittar på bilar m.m.
Det tycker de är spännande, sitter helt stilla och tittar och nosar.

Tur att de bara är fyra, tänk om vi hade fått 10 st.........

 

BELLADONNA 6 v & väger 2 600

BELLAVERA 6 v & väger 2 700

BOZZOLINO 6 v & väger 3 550

BERNARDO 6 v & väger 3 200

Matdags

Storasyster är bäst

Närhet, ömhet & kärlek

Bus med mamma Vera

Hundpromenad

Tjejerna busar



Bilder

https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3436052/images/2012/pic_201053855.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-1/3436052/images/2012/pic_201053875.jpg" class="image">

Blixtra´s valpar

En blogg till våra valpköpare och deras blivande familjemedlemmar

RSS 2.0